Het opstellen van een financieel eindverslag van een ondernemingsjaar is niet alleen verplicht maar kan ook heel nuttig zijn. Het geeft immers inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Door de cijfers tegen bepaalde ratio’s en KPI’s te houden, kun je bepalen hoe je bedrijf heeft gepresteerd en er nu bij staat. Door dit ieder jaar te doen krijg je ook beter inzicht hoe de onderneming zich ontwikkeld. Neemt de winstgevendheid toe, hoe ontwikkelt de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen, kunnen de schulden die op korte termijn betaald moeten worden ook daadwerkelijk voldaan worden met de beschikbare middelen? Allemaal zaken die je uit de jaarrekening kunt halen.
BV’ en NV’s zijn verplicht om de jaarrekening binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar te deponeren bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eenmanszaken, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen hoeven dit niet.
De jaarrekening biedt een financieel jaaroverzicht en bestaat minimaal uit de:
Soms worden bovenstaande drie zaken aangevuld met een accountantsverklaring of zijn er ook aanvullende zaken verplicht. De website van de Kamer van Koophandel vermeld precies wat er allemaal in de jaarrekeningen opgenomen moet worden. In de regel is het zo dat grotere bedrijven meer onderdelen in hun jaarrekening op moeten nemen dan kleine. Grote en middelgrote bedrijven dienen bijvoorbeeld een uitgebreide toelichting en een jaarverslag toe te voegen, kleine ondernemingen hoeven dit niet.